Mentsd meg az ételt egyszerűen, maradékmentéssel - Ökotérkép

Mentsd meg az ételt egyszerűen, maradékmentéssel

Az első nagy lépés a fenntarthatóság felé a hulladék csökkentése: néhány egyszerű, könnyen bevezethető lépéssel sokat tehetsz te is a bolygóért. Összeszedtük, hogy nekünk milyen módszerek váltak be – csak egy kis odafigyelést igényel a hétköznapokban és pár hét alatt már rutinszerűen megy a maradékmentés.

Szinte biztos, hogy veled is előfordult már amikor egy szuper ebéd vagy vacsora után maradt valamennyi főtt rizs vagy pár szem zöldség, amit nem szívesen dobtál ki, mert nem tudtad felhasználni.

Valójában minden alkalommal, amikor az élelmiszer a kukában landol, pénzt, időt és energiát pazarolunk és környezeti károkat okozunk.

Miért káros az élelmiszer pazarlás?

Az elpazarolt étel előállítása rengeteg erőforrást, mint például vizet és energiát emészt fel. A túlfogyasztás miatt kidobott étel bomlása során metángáz keletkezik, ami hozzájárul a globális felmelegedéshez.

A Nébih Maradék nélkül programjának legfrissebb kutatási eredményei szerint megtört az évek óta tartó élelmiszerpazarlás csökkenési trendje. A kutatás 2023 november és december között zajlott, ahol az eredmények azt mutatták, hogy a 2022-es évhez képest 2 kilogrammal nőtt a háztartási élelmiszerhulladék fejenkénti átlagos, éves mennyisége. Háztartásonként 62 kg étel vész kárba évente, ám néhány egyszerű változtatással te is sokat tehetsz az ételpazarlás ellen!

Hogyan ments maradékot otthon?

1. Fel nem használt zöldségek

Ha sorakoznak a fonnyadó zöldségek a hűtőben akkor dobj össze pirított rizst, curryt, zöldséglevest vagy fasírtot. Így a maradékmentés mellett a hűtődet is kiüríted.

2. Kevesebb pazarlás, több szabadidő

A már előbb említett pirított rizs és fasírt mellett édes dolgokat is készíthetsz belőle, mint a tejberizs vagy a rizskoch. Ezzel a taktikával az elkészítési idő is csökken.

3. Nincs olyan, hogy túl sok tészta!

Szinte mindenki több tésztát főz ki, mint amennyi tényleg kellene, ám erre van egy tuti tipp, ez pedig a rakott tészta. Úgy alakíthatod különböző szószokkal, zöldségekkel, hüvelyesekkel, hússal…ahogy te szereted.

+1 tipp: komposztálj

Ha tényleg nem tudsz mit kezdeni a maradékkal, akkor keresd meg a hozzád legközelebbi komposztálót az Ökotérképen, ha nincs otthon lehetőséged otthoni komposztálásra. Így a tápanyag visszakerül a földbe és csökkented a pazarlást! 🙂

A maradékmentés nemcsak a pazarlást segít megelőzni, hanem új, kreatív ételek készítésére is inspirál

Ne feledd, hogy ami már tényleg nem használható fel, az még komposztálható, így természetes módon térhet vissza a földbe. Kezdj el te is tudatosabban bánni az ételekkel, és tegyél egy lépést a fenntarthatóbb életmód felé!

#hulladékcsökkentés