Egy nemrég publikált tanulmány szerint apró változtatásokkal 2050-re egész Európa élelmezése megvalósítható, import nélkül.
A Francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ publikációja alapján lehetséges, hogy hamarosan nem lesz szükségünk importra, ha élelmiszerről van szó.
A kutatók egy 3 lépéses rendszert dolgoztak ki, ami az alábbi pontokból áll:
- Az étrend módosítása – kevesebb állati eredetű étel fogyasztása
- Az ipari mezőgazdaság felszámolása – a kisebb gazdaságok kevesebb műtrágyát és növényvédő szert használnak, így csökkenne a légkörbe kerülő nitrogén mennyisége
- A termesztés és az állattartás újbóli „összeeresztése” – azaz a hagyományos körforgás visszaállítása. Így az állatok takarmányozása és a trágyázás is zökkenőmentesebbé válik.
Ennek a 3 lépcsős folyamatnak a megteremtésével nem csak az európai lakosság élelmezése biztosítható, hanem 2050-re Európa kulcsszereplővé válhat az élelmiszer exportban.