A biogazdálkodás szigorú szabályrendszere - Ökotérkép

A biogazdálkodás szigorú szabályrendszere

Valószínűleg sokan nem gondolnák, hogy milyen követelményeknek kell a bio gazdálkodóknak megfelelniük. Összeszedtük, hogy lásd valójában mennyire szigorúak ezek a szabályozások és tényleg nem mindegy, hogy milyen takarmányt adnak a gazdák az állatállománynak a bio húsért.

A bio vagy ökológiai termékeknél az Európai Unió szigorú és egyedi szabályokhoz köti a növénytermesztést, az állattartást, az élelmiszerláncokat, de még a borokat is.

1. Növénytermesztési szabályok

Nem használhatóak szintetikus növényvédő szerek, műtrágyák, gyomirtók és GMO-alapú anyagok. Ezek helyett a talajt komposzttal, szerves trágyával és zöldtrágyával tudják a gazdák javítani. Hogy fennmaradjon a talaj termelékenysége, kötelező a vetésforgó használata, illetve olyan növények, amelyek képesek a nitrogén megkötésére (ez helyettesíti a műtrágyát). Ilyenek a különböző hüvelyesek, mint a lóbab és a borsó, de a takarmányborsó, szója és a lucerna is.

A kártevők ellen élő szervezeteket alkalmaznak, mint a katicabogarak, fürkészdarazsak és hasznos fonálférgek. Utóbbi a talajban élő lótetű és gyökérgubacs-fonálféreg ellen ad védelmet, előbbiek a levéltetvek, hernyók és molyok petéit pusztítják el.

2. Állattartás

A biogazdaságban a fajoknak megfelelő tartási körülményeket kell biztosítani és az állatoknak hozzá kell férniük a kinti szabad térhez, legelőhöz. 100%-ban biominősítésű takarmányt kell adni az állatoknak ahhoz, hogy a gazdák termékeiket bio címkével forgalmazhassák tovább. Ezeknek a takarmányoknak mesterséges hozamfokozótól és antibiotikumtól mentnek kell lenniük és ugyan abból-, vagy ugyanabban a régióban található gazdaságból kell beszerezni, mint ahol az állatok elfogyasztják azt.

A szaporításba tilos beleavatkozni különböző hormonális kezelésekkel, azonban a mesterséges megtermékenyítést megengedik. A megszületett és szopós emlősöket lehetőség szerint anyatejjel vagy természetes tejjel kell táplálni.

3. Feldolgozott élelmiszerek, élelmiszerláncok

Azt szinte mindenki tudja, hogy a bio készítmények különböző jelölésekkel vannak ellátva, azonban a tárolás nem mindegy: teljesen el kell különíteni térben és időben egymástól a bio és nem bio termékeket.

Egyértelmű szabályok vonatkoznak a címkézésre is, hogy mely termékek használhatják a bio/öko logót. A bio logó akkor kapható meg, ha a termék vagy élelmiszer összetevőinek legalább 95%-a ökológiai gazdálkodásból származik. A maradék 5% csak olyan anyagokat tartalmazhat, amelyek megfelelnek bizonyos ökológiai és jogszabályi követelményeknek.

4. Bio borászat

Az ökológiai borkészítés célja a természetes, fenntartható borászat biztosítása.

A bio bor fogalma nemcsak a termesztési módszerekre vonatkozik, hanem arra is, hogy az előállítása megfeleljen az ökológiai célkitűzéseknek és elveknek. Az alapanyagokra vonatkozó fő követelmény, hogy csak bio minősítésű szőlőt és élesztőt használhatnak a borászok. A tartósítószerként szolgáló szorbinsav tilos és a ként sem távolíthatják el teljesen. Ezeken felül a szulfit tartalmat is meghatározzák; az ökológiai borok kevesebb ként tartalmaznak, mint a hagyományos társaik és ennek mértéke a bor maradékcukor-tartalmától is függ.

Vannak engedélyezett anyagok a bio termelésben?

A bio gazdálkodás legnagyobb célkitűzése, hogy csökkentse a külső erőforrások felhasználását. Egy bio termelőnek csak szigorúan ellenőrzött és engedélyezett anyagokat lehet alkalmazni az ökológiai gazdálkodásban.Válaszd te is a biot, légy egészségesebb és keress hozzád közeli üzleteket, bioboltokat az Ökotérképen!

Ha szeretnél jobban utána olvasni a biotanusítványoknak akkor bővebb információkért látogass el erre az oldalra, mi is innen tájékozódtunk. 🙂