Sokan úgy gondolják, hogy a bio gazdálkodás a mai világban szinte lehetetlen, hiszen a talaj, a vizeink és a levegő is szennyezett. Hogyan lehetséges ilyen körülmények között mégis a biotermesztés? És ez a gazdálkodási forma valóban fenntarthatóbb?
Az Európai Unió rendkívül szigorú szabályokhoz köti a bio/öko jelölést és nem adja csak úgy oda mindenkinek. Magyarországon a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és a Bio Garancia Kft. végzi azon termékek tanúsítását, ami az öko, organik és bio kifejezésekre utal. Ezen termékeket két féle kódszámmal látják el – ez a HU-ÖKO-01 (Biokontroll) és a HU-ÖKO-02 (Bio Garancia). Ha a két kódszám valamelyikét látod egy bio jelöléssel feltüntetett terméken, akkor garantáltan bio termékkel állsz szemben.
A jogszabályban megfogalmazott feltételek kikerülése és a vásárló megtévesztése az egész Unióban tilos.
Miért fenntarthatóbb a biogazdálkodás?
Az Ökológiai gazdálkodók szervezeteinek világszövetsége (IFOAM) definiálta legjobban, hogy miért is fenntarthatóak és környezetkímélőek a biogazdaságok és a biotermesztés:
,,Az ökológiai mezőgazdaság magában foglalja az összes olyan mezőgazdasági rendszert, amely környezeti, szociális, gazdasági szempontból egyaránt fenntartható és egészséges termékek, élelmiszerek előállítását biztosítja. Óvja a talaj termékenységét, …előtérbe helyezve a növények, állatok és a talaj természetes egyensúlyát, célul tűzi ki a mezőgazdaság és a környezet minőségének javítását.” Forrás
Az ökológiai gazdálkodás a konvencionális/hagyományos gazdálkodással ellentétben:
- védi a talajt vetésforgóval, talajtakarásos műveléssel és természetes trágyázással
- nem használ génmódosított (GMO) szereket, növényeket
- a szintetikus műtrágyák, gyomirtók, rovarirtók vagy egyéb vegyszerek helyett természetes trágyázási módszereket (pl. komposzt, zöldtrágya) és biológiai növényvédelemet alkalmaznak
- az állattartásnál a fajoknak megfelelő tartási körülményeket biztosítanak, helyi vagy a régióból származó bio takarmányt kapnak, emellett antibiotikum és növekedési hormon mentesek
Megéri a bio termékeket választani
A bio élelmiszerek egyes esetekben (de nem mindig) valóban drágábbak hagyományos társaiknál, azonban ez a fajta gazdálkodási mód kisebb terhelést jelent a környezetre, elősegíti a biodiverzitást és csökkenti a talaj- és vízszennyezést. A gyümölcsök és zöldségek ízletesebbek, GMO és adalékanyag mentesek, nem is beszélve az antibiotikum és hormontartalom hiányáról. Válaszd te is a biot és keress garantáltan ökológiai/bio termékeket az Ökotérképen!