A covid-időszak egyik nagy találmánya itthon a kovász újra felfedezése volt, aminek köszönhetően a hazai kovászos kenyér készítés jó néhány sztárt kinevelt. A 2020-as évek elején több tízezren nevelgettük, dédelgettük otthon a kovászt, sőt, a kovász-őrület addig fajult, hogy a Facebook-csoportokban a tagok kommentháborúkat vívtak egymással arról, hogy hogyan szükséges etetni a kovászt.
De valóban olyan nagy szám a kovász? Ennyivel jobb lenne, mint a boltikban általában kapható élesztős kenyerek? Egyáltalán miért tűnt el a kovász a mindennapokból és miért érdemes visszahozni a konyhádba?

Az elmúlt évtizedekben a gyors megoldások és a kényelmi ételek uralják a piacot, a kovászolás hagyománya pedig háttérbe szorult. A bolti kenyerek mesterséges adalékanyagok mellett gyors élesztővel készülnek, így sokkal rövidebb idő alatt kerülnek a polcokra, mint a hagyományos, lassú erjedési folyamatokon keresztül készülő kovászos kenyerek.
Régen a kenyér készítés napi rutin volt, ami odafigyelést és időt igényelt…szerencsére mostanában egyre többen fedezik fel újra.
Ahol az egészség és a hagyomány találkozik. A kovász egy természetes élesztő, amely lisztből és vízből áll. Az erjedés során természetes baktériumok és vadélesztők jönnek létre, amik segítenek a kenyér megkelésében. Különleges íze mellett az egészségre is pozitív hatása van.

5+1 indok, hogy miért kezdj bele te is a kovászolásba:
1. Könnyebben emészthető
Kovászolás során a tejsavbaktériumok előemésztik a glutént és a szénhidrátokat, így az elkészült kenyér sokkal kíméletesebb az emésztőrendszerhez.
2. Tovább friss marad
A természetes savaknak köszönhetően sokkal tovább friss marad a kenyér, nem lesz gumis és hamar penészes.
3. Gazdag tápanyagokban
A keletkező tejsavak segítik a magnézium, cink és vas jobb felszívódását, mivel csökkentik a fitinsavat, amely gátolja ezeket az ásványi anyagokat.
4. Fenntartja a bélflóra egészségét
Pre- és probiotikum tartalma hozzájárul a bélrendszer és az immunrendszer egészségéhez, mellette pedig az emésztést is segíti.
5. Otthon könnyen elkészíthető
Amennyire bonyolultan hangzik, annyira egyszerű kovászt készíteni otthon. Ami szükséges hozzá az liszt, víz és idő.
+1 Közösségteremtő ereje van
Ha belevágsz a kovász készítésébe rá fogsz döbbeni, hogy bőven marad belőle, amit meg tudsz osztani másokkal. Léteznek kovászközösségek, ahol nem csak kovászok cserélnek gazdát, de tapasztalatokat és recepteket is találsz
Ha még soha nem próbáltad a kovászt, itt az ideje, hogy belekezdj!
Készítése egyszerű, lelassítja a mindennapokat, megtanít bennünket türelmesnek lenni és csak a kreativitásod szab határt. Ráadásul nemcsak magadnak készíthetsz egészséges és finom kenyeret, hanem barátaiddal, családoddal is megoszthatod ezt az élményt; és persze a kovászt is!
Pro tipp: ha nem szeretnél bajlódni a kovász elkészítésével manapság a legtöbb kovászos pékségben tudsz kérni vagy venni az ottani kovászból.