Miért érdemes zabot fogyasztanod?
A zab egyértelműen az egyik legtáplálóbb gabonaféle, a teljes értékű reggeli elengedhetetlen forrása. Nemcsak vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, hanem jelentős mennyiségű, kiváló minőségű fehérjét, szénhidrátot és zsírt is tartalmaz, ezért nagyon egészséges. Más gabonafélékhez képest jobb az esszenciális aminosav tartalma – ezek azok, amelyeket a szervezet nem tud maga előállítani. Magas rosttartalma támogatja a bélflóra megfelelő működését, segít optimalizálni a vércukor- és koleszterinszintet, ezáltal csökkenti a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát.
A zabpehely tápláló, olcsó és sokoldalú lehetőség a teljes kiőrlésű gabonafélék bevitelére, segít, hogy jól induljon a reggeled és már gluténmentes változatban is kapható. Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, bármilyen feltéttel testre szabhatod és rengeteg energiával lát el. Magas telítőképessége miatt neked is ajánlott beilleszteni az étrendedbe.
És, hogy miért válassz bio zabot?
- genetikai módosításoktól mentes, így ha érzékeny vagy bizonyos vegyi anyagokra vagy tartósítószerekre akkor is biztonsággal fogyaszthatod,
- gyakran több jótékony tápanyagot tartalmaz.
A zabpehely számos vitaminban és ásványi anyagban gazdag, mint például:
- folsav (B9 vitamin)
- tiamin (B1-vitamin)
- kálium
- magnézium
- vas
- mangán
- E vitamin, ami antioxidáns hatású.
5+1 tipp, amivel felturbózhatod a zabkásád
- Adj hozzá apróra vágott kesudiót, szeletelt mandulát, kókuszreszeléket.
- Ízesítsd természetes édesítőkkel: a gyümölcsök amellett, hogy még tovább emelik a vitamintartalmát, színessé és zamatossá varázsolják, de használhatsz datolyát, juharszirupot, aszalt áfonyát vagy almaszószt is.
- Növeld a fehérje mennyiségét túróval vagy joghurttal, növényi étrendet követve pedig tökmaggal, kendermaggal, mogyoróvajjal.
- Az oldható rostokat chia maggal vagy őrölt lenmaggal egészítsd ki.
- Fűszerezz szezonálisan: a fahéj, a kurkuma, a sütőtök fűszerkeverék, a vanília vagy kakaó szuper ízt ad az ételednek.
+1. A bio zab fogyasztása mellett érdemes szezonális, szintén bio alapanyagokat választanod, amelyeket közeli piacokon, helyi termelőktől tudsz beszerezni, így nem csak te, hanem a pénztárcád is jól jár.
Izgalmas receptek, hogy sose und a reggelid
A zabkását fogyaszthatod hidegen és melegen is – ha aznap főzöd, akkor egy lélekmelengető, napindító fogást készíthetsz magadnak, de ha már előző nap beáztatod a zabot akkor másnap hidegen fogyasztva is nagyszerűen megállja a helyét. Utóbbi az úgynevezett “overnight oat”, nemcsak egy főzés nélküli gyors reggeli, ami finom és tápláló, hanem nagyon egészséges is, mert az ázott, majd több órán át hűtött zab több rezisztens keményítőt tartalmaz, ami rendkívül jó hatással van a bélrendszerre.
Vegetáriánus zabkása recept: A számodra megfelelő mennyiségű zabot tejben vagy joghurtban keverd el, várj egy kicsit, míg megpuhul, majd ízesítsd kedvedre gyümölccsel, magokkal, fűszerekkel. Túróval megspékelve még tovább tudod növelni a fehérjebeviteled.
Vegán zabkása recept: Ha növényi étrendet követsz, akkor a tejet vagy joghurtot helyettesítsd növényi italra vagy főzd vízben a zabot. Ezután különböző magvajakkal, kendermaggal, tökmaggal tudod kiegészíteni a reggelid fehérje mennyiségét. Édesítsd természetes anyagokkal, mint az agavé- vagy rizsszirup, de az aszalványok is finom ízt adnak neki.
Sós zabkása recept: Nem vagy édesszájú? A zabkását sósan is elkészítheted, akár tojással, gombával, vagy zöldségekkel: spenóttal, paradicsommal, hagymával egy igazán különleges és tápláló, egyben gazdaságos reggelit tudsz készíteni magadnak és az egész családnak.
Olyan hozzád közeli boltokat és üzleteket, ahol bio termékeket tudsz vásárolni a teljes értékű reggelidhez, könnyedén találsz az Ökotérkép segítségével. Próbáld ki és oszd meg velünk tapasztalataidat.